Det är många som ifrågasätter ifall man kan klippa klorna på sin hund själv eller ifall detta behövs göras av professionella. Det har ofta att göra om att man har svårt att hantera sin hund och därmed känner sig ovan vid det intima förhållande som klokippning kan innebära. Någon som faktiskt vet hur man klipper klorna på sin hund, gör detta regelbundet och ca 1 gång i veckan. Gör man detta på ett bra sätt så behöver varken hunden eller ägaren känna sig obekväm utan det kan vara en mysig stund för båda två. Gör man kloklippningen till något läskigt och ångestfyllt för hunden så kommer inte detta kunna göras på ett bra sätt och därför är det viktigt att man ser till så att man faktiskt myser och har en trevlig stund medan man genomför kloklippningen. Är man själv nervös blir hunden också nervös så då är det bättre att komma in till någon som kan hjälpa dig med att klippa klorna på din hund. Djurkliniken i Partille kan hjälpa dig med att klippa klorna på din hund. De finns i Partile som ligger nära Lerum och Göteborg.

Klippa klorna på sin hund bör ingå i den vanliga hanteringen av hunden. Känner hunden obehag att vara nära sin ägare eller att mysa med sin ägare så kommer inte kloklippningen kunna ske på ett bra sätt och därför är det väldigt viktigt att man har en bra relation med hunden. Är man ovan med hunden så bör man öva med den att bara mysa och känna sig bekväm i en hög grad så att man så småningom har en så pass bra relation att man kan genomföra kloklippningen. Det är inte så att alla hundar tycker om att få klorna klippta och de behöver faktiskt inte vara så att de ska trivas medan man klipper klorna på hunden till en början. Det är dock ett krav som man måste ställa på sin hund så att den till slut vänjer sig vid hanteringen och kloklippningen. Ett bra sätt att få hunden att känna sig mer bekväm vid situationen är att börja massera tassar och klor så att det mer känns som en mysigare stund en något som verkligen inte tycks om. Målet är att få hunden att slappna av så mycket som möjligt och skulle det vara så att den hunden rör sig väldigt mycket så är det bara att vara så lugn som möjligt. När hunden väl börjar känna en viss harmoni med kelandet så kan man ta fram klotången och klippa lite i närheten av hunden. Skulle hunden i detta läge bli väldigt stressad och trilskas så återgår man till tidigare kelandet för att återfå en harmoni i situationen. När situationen åter lugnat säg så kan man åter göra ett nytt försök för att kunna genomföra kloklippningen.

Så på frågan, kan man klippa klorna på sin hund själv så är svaret, självklart. Allt handlar om att agera på ett väldigt lugnt sätt och få hunden att känna sig i en avnjutbar situation. Skulle hunden bli stressad och inte gilla situationen så får man inte på något sätt stressa på den, utan det ska vara en lugn och sansad process som inte sker i all hast. När man väl lärt sig sin hund och klippt klorna på den ett par gånger så brukar det gå bättre så småningom.